Voorafgaand

Levensbeschouwing is een manier van kijken tegen het leven. Ieder individu kent een eigen levensvisie, die je ontwikkelt naar aanleiding van persoonlijke ervaringen en de omgeving waarin je je bevindt. Je kan bijvoorbeeld ook een godsdienst hebben, maar ook een levensbeschouwing zonder een geloof in God of goden. Het hebben van een ideologie kan ook een vorm zijn van levensbeschouwing.

Ieder mens kent waarden en normen in zijn leven. Ik heb vijf belangrijke waarden gekozen die centraal staan in mijn levensvisie. Op deze manier stel ik mijn visie centraal, als je tussen de regels doorleest. Ik heb (persoonlijke) ervaringen uit mijn geheugen gevist, waaraan je kan zien hoe een bepaalde waarde op levensbeschouwelijke wijze een rol heeft gespeeld in mijn leven. Eenmalig heb ik de ervaring van een heel goede vriendin erbij gepakt. Deze heeft zo veel indruk op mij achtergelaten, dat ik hem tot mijn eigen levensbeschouwing heb gerekend. Je vrienden maken immers ook een groot deel uit van jouw leven.

Vervolgens heb ik deze waarden uitgediept met behulp van theoretische bronnen. Bovendien heb ik ook nog bij iedere waarde een verbeelding gezocht. Tot slot heb ik de kinderen in mijn kleuterklas geobserveerd. Hoe zijn zij bezig met mijn gekozen waarden?

Ik heb natuurlijk nog veel meer waarden die ik belangrijk vind. Helaas moest ik het beperken tot de vijf belangrijkste. Klik vooral op de kopjes en lees wat ik te vertellen heb!

It must be remembered that the purpose of education is not to fill the minds of students with facts. . . it is to teach them to think, if that is possible, and always to think for themselves.

(R, Hutchins. Livinglifefully, z.d.)