Kinderboekenweek

Het thema van dit jaar, 2018, was ‘’vriendschap.’’ In mijn stageklas hebben we een aantal activiteiten gedaan die betrekking hadden op het thema. Zo kwamen er ouderen voorlezen uit het plaatselijke bejaardentehuis en hebben we samen een woordweb gemaakt. In de kring gingen we samen brainstormen over wat vriendschap is. Hoe maak je vriendjes? Speel je ook alleen met vriendjes of ook met andere kinderen? Daarna heeft elke leerling zichzelf gekleurd op een ‘’vriendenpoppetje’’ en deze heb ik aan elkaar vastgeniet. Op deze manier waren wij allemaal ‘’vriendjes’’ in de klas! Deze hangt momenteel nog steeds op de gang, boven de verzamelde boekjes over het thema van de Kinderboekenweek.

 

 

 

 

 

Het kinderboekenweekgeschenk van dit jaar was De Eilandenruzie, geschreven door Jozua Douglas. Deze schrijver houdt van verhalen boordevol humor en avonturen. Hij heeft een aantal keer de Pluim van de Kinderjury gewonnen en werd een aantal keren genomineerd voor prijzen. Het verhaal gaat over de presidenten van twee eilanden (Costa Banana en Costa Kanaria) die gedwongen worden met elkaar om te leren gaan op een paradijselijk eilandje. Ze kunnen elkaar niet luchten of zien en dit lijkt de oplossing voor het samenbrengen van twee families. Er komt heel wat spanning in voor en ik weet zeker dat het voor kinderen een erg amusant boek is om te lezen. Ik vond de humor ietwat overdreven, maar dat is waarschijnlijk omdat ik er met een oudere blik naar kijk!

Het prentenboek van de Kinderboekenweek heet Kom erbij van Milja Praagman. Vorig jaar won zij een Zilveren Penseel voor haar boek Omdat ik je zo graag zie en ook dit prentenboek was een onwijs succes. Hij lag op mijn stageschool in het klaslokaal en de kinderen wilden er graag in kijken. Ze vonden vooral de platen heel mooi geillustreerd. Het boek is ook heel uitnodigend door de fel gekleurde voorkant. Het was een heel mooi verhaal en viel zeker in de smaak tijdens de Kinderboekenweek.

Het thema van dit jaar, vriendschap, viel bij mij persoonlijk minder in de smaak. Vorig jaar heb ik een halfjaar stage gelopen en werd het onderwerp ‘’griezelen’’ behandeld. Dit vond ik een veel prettiger thema om mee te werken; er waren veel spannende boeken en knutselwerkjes die we konden maken. Zo heb ik toen met mijn groep vijf ‘’horrorgedichten’’ geschreven en samen een prentenboek getekend met de engste monsters. Ik begrijp dat het thema van dit jaar waarschijnlijk over het algemeen meer geappricieerd werd. Het thema is zeer maatschappelijk verantwoord. ‘’Iedereen hoort erbij!’’ ‘’Vrienden zijn belangrijk!’’ Ik vind het een heel uitgekauwd thema die alle hokjes van cliche aanklikt. Het is veel uitdagender om een ander thema te kiezen. Dit soort thema’s komen vaak al genoeg aan bod op school. Ik koos vroeger ook nooit boeken met een thema als vriendschap. Het was vaak voor mij veel te ‘’tam’’ en ik raakte snel verveeld. Ik hoop dat het thema volgend jaar wat origineler zal zijn.